Hoppa till innehållet

Sheldon Cooper

Från Wikipedia
Sheldon Cooper
The Big Bang Theory-rollfigur
Sheldon Cooper spelas av Jim Parsons
Skapad avChuck Lorre och Bill Prady
Första framträdande24 september 2007
SkådespelareJim Parsons, Iain Armitage
Antal avsnitt170
Anknytning
GradDoktorsgrad
BostadPasadena, Kalifornien
YrkeTeoretisk fysiker
ÄmneSträngteorin
Information
FödelsenamnSheldon Lee Cooper
KönMan
HårfärgMörkbrunt
ÖgonfärgBlå
HemlandUSA
NationalitetUSA
Föddtexas, USA
Galveston, Texas
MakaAmy Farrah Fowler
Familjmor Mary Cooper , far George Cooper, bror Georgie Cooper, syster Missy Cooper, brorsdotter Constantin Cooper

Dr Sheldon Lee Cooper är en rollfigur spelad av Jim Parsons, och en av huvudpersonerna i den amerikanska sitcom-serien The Big Bang Theory.

Sheldon Cooper är doktor i teoretisk partikelfysik och arbetar på California Institute of Technology. Han bor i Pasadena i Kalifornien, i seriens början i en lägenhet tillsammans med sin bästa vän och kollega Leonard Hofstadter, mittemot grannen Penny. Han umgås, förutom med Leonard, med kollegorna Howard Wolowitz och Rajesh Koothrappali. Han har en flickvän vid namn Amy Farrah Fowler, som han efter många år gifte sig med i slutet av den elfte säsongen. Sheldon växte upp i Galveston, Texas och fick en kristen uppfostran av sin mor och alkoholiserade far.

Sheldon använder sig ibland av uttrycket bazinga. Sheldon säger det när han vill bekräfta att han har sagt ett av sina "practical jokes" ("skämt"). Han har eidetiskt minne och en IQ på 187.

Sheldon har också ett stort intresse för science fiction (speciellt Star Trek, men även Star Wars och Doctor Who) och han identifierar starkt med rollfiguren Spock från Star Trek: The Original Series.

Fans och kritiker har påpekat att Cooper uppvisar symtom på Aspergers syndrom[1][2], tvångssyndrom och asexualitet.

  1. ^ Mårten Göthlin (16 september 2017). ”Fem karaktärer med autistiska drag” (på svenska). Sveriges Television. https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/fem-roller-som-associerats-med-autism. Läst 12 augusti 2019. 
  2. ^ Henrik Högström (10 november 2013). ”Saga stor förebild för många med aspergers” (på svenska). Expressen. https://www.expressen.se/kvp/noje/saga-stor-forebild-for-manga-med-aspergers/. Läst 12 augusti 2019.